Are You on Your Mobile Phone? Click here for 2800+ mobile optimized, self help and self growth articles.

Een oefening in de bewustwording van het lichaam: van Ego naar Essentie

By Mark Lersch
September 04, 2015Is het mogelijk om vanuit je essentie te leren leven, zonder mentale krachtoefening?Door Mark G. Lersch
www.marklersch.com

www.corequestpotential.com

smilingdeeply@gmail.com

Kun je leren hoe je vanuit je essentie kan leven, zonder hiervoor je hoofd veel te moeten gebruiken? Is er, op het moment dat ik helemaal vastzit in mijn ego, een manier waardoor ik dat snel kan herkennen en gemakkelijk kan omschakelen naar beleving vanuit mijn essentie, zonder in het verhaal in mijn hoofd te duiken? Waarnaartoe verleg ik mijn aandacht, en waarin berust ik mijn bewustzijn, tijdens dagelijkse activiteiten, zodat ik me geaard voel en in evenwicht? Dit is een aantal van de vragen die ik mij het afgelopen jaar gesteld heb, en ik heb verschillende oefeningen ontwikkeld die bijdragen aan persoonlijke transformatie.

Laten we zeggen dat er twee hoofdcategorieën zijn binnen het bewustzijn, en dat we die ‘ego’ en ‘essentie’ kunnen noemen. “Inner Bonding” noemt ego waarschijnlijk wounded self (ons verwonde deel) en de essentie ons core child (onze kern in kindvorm).

Ego

Als ik vastzit in het gedeelte ego van mijn bewustzijn, dan voel ik me afgesloten en alleen, ongeacht mijn omgeving. Gewoonlijk ervaar ik dan een soort leegte, alsof er van binnen iets mist, en de wereld bestaat dan vooral uit objecten die ik wil beheersen (vooral mensen) om ofwel het ongemak dat ik ervaar te vermijden, of om iets in handen te krijgen dat voldoening biedt. Wanneer ik verankerd ben in mijn ego, dan heb ik het gevoel dat ik en het leven geen betekenis en doel hebben (afgezien van primaire, ego-gedreven behoeftes) en ik voel me niet in contact staan met iets dat groter is, een hoger doel heeft, dan ikzelf. Het leven wordt dan heel serieus, omdat ik het gevoel heb steeds te worden aangevallen en tot slachtoffer te worden gemaakt.

Op het moment dat ik vanuit mijn ego leef, komen er allerlei onsympathieke gedachtes boven. Verhalen en scenario’s over dingen die ik gezegd of gedaan heb in het verleden, barsten los in mijn hoofd en ik probeer uit alle macht dingen anders te laten uitpakken in de toekomst. Ik verander in een gevangene van mijn onsympathieke gedachten die mij lijken aan te vallen en ze blijven plakken aan mijn bewustzijn zoals een tiener (of therapeut van middelbare leeftijd) vastgeplakt is aan zijn smartphone. Hoe harder ik probeer om deze nare, vanuit mijn ego gedreven gedachten en bijbehorende gevoelens te vermijden, te ontkennen of te bevechten, hoe vaster ik kom te zitten en hoe gefrustreerder ik raak. De wereld wordt afgezaagd, saai, plat, tweedimensionaal, liefdeloos en niet inspirerend. En niet alleen de wereld, ik ook! Ik zou deze manier van denken kunnen omschrijven als ‘de hel’. Maar het is een hel die velen niet herkennen als dusdanig. En zelfs als we nu en dan doorhebben wat er gebeurt, dan zorgt de moeite die we doen om aan de hel te ontsnappen ervoor dat we zelfs nog vaster komen te zitten.

Wat ik interessant vind, is dat wanneer ik vastzit in deze helse egoïsche mindset, mijn bewustzijn vooral in mijn hoofd plaats heeft genomen. Heb je ooit van een afstandje geobserveerd hoe mensen lopen, praten en bewegen? De meeste mensen hebben de neiging om hun gesprekken en bewegingen te sturen vanuit hun hoofd en/of het bovenste deel van hun lichaam, met het hoofd ver uitgestoken voor het lichaam. En, waar het hoofd naartoe gaat, daarheen volgt het lichaam. Dit kan een teken zijn dat iemand op dat moment een gevangene is van zijn ego – dat hij vastzit in zijn egoïsche deel van zijn zelfbewustzijn en het ego toestaan om hun leven te interpreteren en te sturen.

Essentie

Anderzijds, bestaat er een andere “plek” waar we kunnen vertoeven, die in groot contrast staat met de plek waar ons ego ons gevangen houdt. Wanneer we ons midden in onze Essentie bevinden, dan ervaren we een enorm positief gevoel: we voelen ons vredig, veilig, vol leven, dankbaar, verbonden, geïnspireerd, geliefd, avontuurlijk, machtig, aanwezig, optimistisch en vreugdevol. Deze toestand noem ik graag “de hemel”. Ik stel me voor dat de meeste mensen die het spirituele pad bewandelen, deze hemelse gevoelens frequent ervaren. Mogelijk voelen we ons zo, vol in onze essentie, vlak na het beoefenen van Inner Bonding of een mindfulness meditatie, tijdens yoga of een Qigong training, na het doorstaan van een moeilijk maar openhartig gesprek met onze partner, of als we buiten zijn te midden van prachtige natuur. Sommigen onder ons voelen zich verbonden met onze essentie terwijl we dansen, zingen of onszelf creatief uiten.

Maar hoe kunnen we ons op die plek blijven bevinden, tijdens onze verplichtingen en verantwoordelijkheden die horen bij een vol en druk leven? Wanneer je mensen observeert die zich in de “hemelse” plek begeven, dan zal je mogelijk zien dat ze leven vanuit hun volledige lichaam. Hun hart is open en warm en ze ervaren waarschijnlijk een vol en verzadigd gevoel in hun buik. Hun lichaam beweegt op een spontane en natuurlijke manier, als een compleet en elegant geheel (zoals dat van een jong kind dat nog niet ten prooi is gevallen aan een ego). Als je goed kijkt, zie je misschien dat ze vooral bewegen vanuit het lagere deel van hun torso, waar het hoofd zich achteraan beweegt – alsof ze afgestemd zijn op iets dieps in hun wezen en het toelaten hun te leiden. Het hoofd is in dat geval meer een middel van de essentie om zichzelf tot expressie te brengen, in plaats van dat het hoofd zijn tirannieke en angstige dictator is.

Gebruik het bewust zijn van je lichaam als integrale spirituele oefening

Ik stel mij voor dat een teken van het groeien van onze spirituele volwassenheid niet per se inhoudt dat we niet terugvallen in onze egoïsche staat, maar wel dat we daar niet lang in blijven hangen. Om dit te bereiken, kunnen we op elk moment ons lichaamsbewustzijn gebruiken als oefening om onze groeiende volwassenheid te ondersteunen.

We kunnen oefenen om de focus van ons bewustzijn – hoe we onszelf ervaren – te verplaatsen van ons hoofd naar onze kern. Als ik het heb over “kern” dan refereer ik naar het gebied dat de solar plexus heet, of de lagere dantian/hara, dat is het gebied onder onze navel. Het plaatsen van ons bewustzijn in het gebied waar ons hart zich bevindt kan ook veel voordelen hebben, maar dat is wat anders en niet waar ik naar verwijs in dit artikel. Het laten rusten van ons bewustzijn in onze kern, en daar een fysiek ‘zelf’-gevoel te ervaren, geeft ons een snelle en simpele manier om onszelf te trainen om vanuit onze essentie te leven gedurende onze dagelijkse activiteiten. Als we vast komen te zitten in ons ego dan merken we dit op, doordat ons bewustzijn terug is gegleden richting ons hoofd. Om dan weer terug te keren naar onze essentie, hoeven we alleen op te merken waar ons bewustzijn zich momenteel bevindt (in het hoofd) en onszelf terug naar beneden te krijgen naar de connectie met onze kern (in de buik) door te ademen, te ontspannen en onze focus te laten zakken richting dat deel van ons lichaam.

Het op die manier verplaatsen van onze focus is een oefening in het centreren van onszelf, die erg praktisch en concreet is te midden van alle stressfactoren van ons dagelijks leven. Deze enkele simpele oefening houdt direct in dat we ons hart openen, we onze intentie omschakelen van het willen van controle naar willen leren, en opnieuw een connectie maken met onszelf en een spirituele bron. Dit gebeurt allemaal automatisch wanneer we ademen vanuit onze kern, onze egoïsche gedachten laten varen en onszelf terugvinden in een fysiek ‘zelf’-gevoel in onze buik. Dit is een manier om echt in onszelf thuis te komen, zonder dat we moeten verwerken, analyseren of dingen moeten uitvinden.

Als we verankerd zijn in de veiligheid en liefde van ons echte zelfgevoel, dan voelen we ons sterker in staat om onsympathieke gedachten en onaangename ervaringen onder ogen te kunnen zien en los te laten, omdat we ons er niet geïdentificeerd of bedreigd door voelen. Vanuit deze gecentreerde staat van essentie kunnen we gedachten observeren, in plaats van er in vast te raken. Dan hoeven we er dus niet tegen te vechten, ze te ontkennen of ze te geloven. Wanneer we verankerd zijn in de kern van onze essentie, dan kunnen we alles onder ogen zien en staan we overal voor open, hierdoor staan we onze spirituele bron toe om in ons en via ons te vloeien. Hierdoor kan onze spirituele bron transformeren en de onsympathieke blokkades doen oplossen, die ons zo vastzetten en geabsorbeerd laten raken in ons egoïsch, denkend bewustzijn.

Mijn eerste noemenswaardige ervaring hiermee vond plaats tijdens een Aikidotest. Ik merkte op dat wanneer mijn bewustzijn zich in mijn hoofd bevond, ik overladen was door angstige gedachten en oordeel, maar wanneer ik mijn bewustzijn naar mijn Hara (buik) verplaatste en de angsten inademde vanuit dit centrum, dan loste de angst direct op en voelde ik me kalm, veilig en zelfverzekerd. Deze ervaring verraste mij zeer op dat moment en heeft mij aangespoord om deze oefening in meer facetten van mijn leven uit te proberen. Nu geniet ik ervan om de oefening toe te passen tijdens het motorrijden, terwijl ik met cliënten praat of als ik mij tussen grote groepen mensen bevind. Ik merk dat ik mijzelf steeds makkelijker in mijn essentie kan laten rusten, en het is zo fijn om “thuis” te komen!

Als deze simpele oefening jou aanspreekt, dan moedig ik je aan om ermee te experimenteren en er plezier in te hebben. Wie geïnteresseerd is om meer over dit onderwerp te lezen, raad ik het boek Hara: The Vital Center of Man van Karlfried Graf Dürckheim aan. Je zou ook het werk van Thomas Crum, met zijn achtergrond in Aikido, interessant kunnen vinden, het is zeer toegankelijk geschreven. Voor meer diepgang en complexiteit adviseer ik het lezen van A.H. Almaas’ werk, in het bijzonder zijn boek The Pearl Beyond Price: Integration of Personality into Being. Barbara Brennan heeft dit topic ook uitgebreid behandeld in haar boek Light Emerging. Daarnaast zal elke goede Qigong of Tai Chi leraar bekend zijn met de lagere dantian en zal hij oefeningen kennen om het verankeren van ons bewustzijn in onze kern te vergroten. Geniet ervan!

Mark is een gecertificeerde Inner Bonding begeleider en spiritueel psychotherapeut met eigen praktijk in Louisville, Colorado. Hij kan bereikt worden op 970-670-0557 en per email: smilingdeeply@gmail.com. Zijn website: www.marklersch.com
 Attribution-NonCommercial-NoDerivs
CC BY-NC-ND


Send this article to a friend    Print this article    Bookmarked 0 time(s)
Bookmark and Share    Share with Del.icio.us    submit 'Een oefening in de bewustwording van het lichaam: van Ego naar Essentie' to digg Share with Digg    Share with StumbleUpon
There are no videos, Click to add one to the gallery!
There is no audio, Click to add audio to the gallery!
There are no pictures, Click to add one to the gallery!

Comments


More Help

Looking for help with Een oefening in de bewustwording van het lichaam: van Ego naar Essentie?

Search for solutions on Een oefening in de bewustwording van het lichaam: van Ego naar Essentie within the InnerBonding.com website using Google's Site Search.
 
 Daily Inspiration

Children roll with belly-laughter at everyday things. I was never like that. (but sure am now!)

By


Explore More Inner Bonding

 

DAILY INSPIRATION

Children roll with belly-laughter at everyday things. I was never like that. (but sure am now!)

By

INNER BONDING EVENTS

Inner Bonding Events

10/23/2024 08:00 AM
5-Day Virtual Intensive
Dr. Margaret Paul

All Inner Bonding Events